Betaal eerst jezelf, daarna de rest

Al meer dan drie jaar gebruik ik het Betaal eerst jezelf principe met redelijk succes. Het heeft mij geholpen mijn schulden af te betalen en te sparen voor mijn vastgoed investeringen. Van nature ben ik een uitgever, wat er in komt mag er ook uit aan leuke dingen, uitjes of elektronica. Zonder deze regel zou ik geen noemenswaardig spaarsaldo of vastgoedportefeuille hebben gehad. Worstel jij ook met geld overhouden aan het eind van de maand? Lees dan vooral deze blog helemaal uit!
Hoe werkt het principe
Het Betaal eerst jezelf principe is ontzettend simpel: zodra je salaris binnenkomt is de eerste betaling die je doet een betaling aan jezelf. In de praktijk is dit vaak een overboeking naar je spaarrekening, een andere betaalrekening of je beleggingsrekening. Dit vereist wel dat je van tevoren al weet hoeveel geld er binnen gaat komen en hoe hoog je vaste lasten zijn.
Het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven is je potentiële spaarmarge. Nu zullen er weinig mensen zijn die dat volle bedrag sparen. Soms wil je een avondje naar de film of een middagje shoppen en daar is ook geld voor nodig. Door een budget op te stellen kun je een realistische spaarmarge bepalen. Het bedrag wat hier uit komt rollen is het bedrag wat jij jezelf elke maand zal gaan uitkeren. Het liefst met de intentie om er nooit meer afstand van te nemen.
Waarom jezelf eerst betalen
Wanneer je jezelf niet als eerste betaalt zeg je in feite aan jezelf dat je alles en iedereen een hogere prioriteit geeft dan je toekomstige zelf. Inclusief je huidige zelf die alles op maakt wat er op de rekening staat. Als je jong bent hoeft dit helemaal geen probleem te zijn, maar naarmate je wat ouder wordt en bijvoorbeeld een huis wil kopen kan dit gedrag je flink in de weg zitten.
Door met jezelf de afspraak te maken dat je langetermijndoelen en je toekomstige zelf de nummer één prioriteit krijgt wordt je leven in de toekomst een stuk makkelijker. En ik kan je vertellen, de huidige Bob is de Bob van drie jaar geleden erg dankbaar dat hij zijn schulden toen heeft afgelost en de weg vrij heeft gemaakt voor de aankoop van onze woning en onze parkeerplaatsen!
Naast een gedragsverandering: het fysiek overboeken van geld naar je spaarrekening, is het dus voornamelijk ook een mindset verandering. Je maakt met jezelf de afspraak dat jij en jouw toekomst de nummer één prioriteit bent. Niet het restaurant om de hoek. Of die extra kratten bier die je aan vrienden sponsort. Of dat belachelijk dure Rituals-pakket wat je gewoon zomaar voor een vriendin koopt. Nee, jij bent zelf de hoofdprioriteit. En dat betekent jezelf aan het begin van de maand het volle pond betalen in plaats van de restjes die er misschien aan het eind van de maand nog over zijn.
Je gedrag veranderen is niet makkelijk

Voordat ik dit principe toepaste leefde ik op het zonnige Curaçao. Hier kun je bijna elke middag wel ergens een gezellig Happy Hour meepakken. Geen probleem dacht ik, mijn betaalrekening staat toch vol en de toekomst is voor latere zorg. Zo kon het gebeuren dat door talloze kleine impulsuitgaven mijn betaalrekening aan het eind van de maand op nul stond en ik vol spanning zat te wachten op mijn volgende inkomsten.
Op een gegeven moment begon ik na te denken over de toekomst en vond ik het tijd worden om toch wat te gaan sparen. Met de beste intenties van de wereld startte ik een maand met als doel om aan het eind nog wat over te hebben om dit opzij te zetten. Maar ook hier werd ik genekt door de impulsuitgaven. Want aan het eind van de maand stond de rekening toch weer op nul en had ik niets om te sparen.
Toen besloot ik om dan maar aan het begin van de maand te sparen. In één keer mijn volledige spaarmarge wegzetten. Maar ja, dat bioscoopbezoekje of middagje shoppen moet er toch wel vanaf kunnen? Door deze alles-of-niets-houding trok ik mijn spaarrekening weer leeg gedurende de maand en stond hij aan het eind alsnog op nul. Niets leek te werken tot ik het mezelf makkelijk begon te maken.
Hoe kun je toch jezelf eerst betalen?
Wanneer je het Betaal jezelf eerst principe succesvol wil toepassen kun je de volgende stappen gebruiken:
- Bepaal een realistische spaarmarge
Door een budget op te stellen kun je erachter komen wat een realistisch bedrag is om te sparen en nog ruimte te hebben voor leuke dingen. Sla deze stap niet over!
- Stel de betaling automatisch in
Elke bank heeft wel de mogelijkheid om een betaling automatisch, maandelijks te laten uitvoeren. Als je weet dat je elke maand op de 26e je geld hebt stel je voor de 27e de betaling aan jezelf in.
- Gebruik meerdere spaarrekeningen / potjes
Lukt het je toch niet om van je spaarrekening af te blijven gebruik dan een tweede, liefst uit het zicht bij een andere bank. Gebruik je eerste spaarrekening voor het sparen voor de leuke dingen en je tweede spaarrekening voor je langetermijndoelen. Voeg gerust meer potjes toe als je de behoefte voelt om ook tussen je doelen onderscheid te maken.
- Vergeef jezelf en probeer niet in te halen
Soms zit het gewoon even tegen. Je verzekeringen blijken ineens twee maal zo duur of je krijgt minder uren van je werkgever. Lukt het niet, of slechts gedeeltelijk, om jezelf deze maand eerst te betalen laat dan niet je koppie hangen. Herevalueer je realistische spaarmarge en probeer in ieder geval niet je betaling in te halen. Dit escaleert naar een alles-of-niets-patroon wat moeilijk is om te doorbreken. Vergeef jezelf in plaats daarvan voor wat er is misgelopen en verheug je op de kans om het de volgende maand beter te doen.
- Investeer in de toekomst
Op een gegeven moment begint je spaarrekening over te stromen en heb je simpelweg geen directe behoefte aan nog meer geld of kan het zelfs schadelijk zijn vanwege negatieve rente en inflatie. Om je toekomstige zelf dan te prioriteren zul je moeten kijken naar investeren in aandelen, vastgoed, schuldpapier en andere soorten beleggingen.
Reacties