Ga naar hoofdinhoud

De drang om te handelen

door Bob Dijs
De drang om te handelen in vastgoed
Je MOET handelen!

Bezig zijn met iets voelt lekker. Je raakt er aan gewend om het constant druk te hebben. Al gauw ga je die drukte verwarren met succes en de afwezigheid ervan met falen. Dit tegennatuurlijke gevoel is mijn grootste valkuil en de reden dat ik nu erg de drang voel om te handelen.

Wat heb ik in de pipeline?

Al geruime tijd ben ik bezig met drie vastgoeddeals, twee parkeergarages en een transformatie. Bijna alle puzzelstukjes liggen op hun plek en het is nu een kwestie van de deals naar de finish brengen en de tijd zijn werk laten doen.

Na aankoop liggen er twee routes voor mij. Met mijn compagnon heb ik duidelijke afspraken gemaakt onder welke voorwaarden wij flippen en onder welke we ze voor de lange termijn aanhouden. Beide scenario's vereisen werk maar het zal nog even duren voor ik daar aan kan beginnen. Alles op zijn tijd.

De kalmte voor de storm

En daar zit het hem nu juist in. Mijn privé parkeerplaatsen lopen goed en heb ik nauwelijks werk aan. De babykamer is inmiddels geleverd en wordt door een professional in elkaar gezet. Mijn drie grote deals liggen op schema en hebben weinig aandacht nodig. Waarom bekruipt me dan juist nu het gevoel dat ik te weinig doe? Dat ik bezig moet zijn met zoeken naar meer deals. Dat ik mijn privé parkeerplaatsen nu moet verkopen met winst en inruilen voor de volgende. Om die ook weer te verkopen met winst?

Iedere belegger zal hier in zijn leven wel tegenaan lopen. De drang om te willen handelen terwijl je eigenlijk achterover moet leunen en de tijd zijn werk laten doen.

'The Boring Middle'

In de FIRE-beweging, wat staat voor 'financial independence, retire early', spreken ze vaak over het saaie middenstuk. In het begin start je met je onderzoek naar financieel vrij worden. Alles is nieuw en je kunt er uren mee bezig zijn. Maar zodra je budget op orde is en je elke maand netjes (automatisch) aan het beleggen bent schiet je op de automatische piloot. Dit middenstuk is saai, maar moet je nu eenmaal doorheen.

Alleen in vastgoed is de verleiding groot om toch te handelen. Er zijn altijd nieuwe deals om te vinden, rendementsberekeningen om te maken en Joint Ventures om in te participeren. Hoe weersta je dan de drang om te handelen?

Misschien is focus het antwoord

Focus van Mark Tigchelaar
Foto en review door Lenneke Manschot

Van Dennis (mijn Diepe Zakken compagnon) heb ik onlangs het boek Focus van Mark Tigchelaar cadeau gekregen. Lange tijd heb ik weerstand gevoeld om dit boek op te pakken en te gaan lezen. Alles liep redelijk goed door op de automatische piloot. Nu het gevoel me meer en meer bekruipt dat ik met alle winden mee begin te waaien en ik dreig af te wijken van mijn gekozen koers zal ik er toch maar aan moeten geloven. Hopelijk helpt het mij om wat rust in mijn kop te krijgen zodat ik weer kan genieten van de vrije momentjes. En kan ik opgeladen de volgende fase in met mijn vastgoed.

Herken jij de drang om te handelen?

Of je nu belegt in aandelen, obligaties, crowdfunding, startups, vastgoed of wat dan ook. Herken jij ook deze verleiding? Dan ben ik super benieuwd hoe je hier mee omgaat. Laat het me weten in de reacties!

  • Vastgoed

Reacties