Ga naar hoofdinhoud

De kosten van indexbeleggen: Verborgen kosten

door Dennis Beekhuizen
Kosten bij indexbeleggen

Beleggen in indexfondsen en ETF's werkt makkelijk, snel en is voor veel mensen een uitstekende manier om te beleggen. Je volgt gewoon de markt en hebt er verder weinig omkijken naar. Het kiezen van een goed indexfonds is echter nog niet zo gemakkelijk. Er zijn veel verschillende indexfondsen en aanbieders beschikbaar. Helaas zijn de kosten bij indexbeleggen via een indexfonds of ETF niet altijd even transparant. En dit is natuurlijk niet zonder reden. In dit artikel laten wij je drie verborgen kosten zien, zodat je hier zelf rekening mee kunt houden bij het selecteren van een geschikt indexfonds of ETF.

Een indexfonds of ETF is nooit gratis!

Gratis bestaat niet in de financiële markten. Alle producten kosten geld en de meeste aanbieders zullen proberen om zoveel mogelijk geld aan jou te verdienen. Vooral bij partijen die adverteren met gratis handelen, de neo brokers met name, loop je een groter risico op hoge verborgen kosten. De gevolgen van verborgen kosten bij indexbeleggen kunnen erg groot zijn op je uiteindelijke rendement.

Bied en laat prijs van aandelen

Wanneer je een aandeel of een ETF koopt zie je meestal de bied en de laat prijs. De bied prijs is de hoogste prijs die iemand op de markt bereid is te betalen voor een aandeel. De laat prijs is de laagste prijs waarvoor iemand bereid is zijn aandeel te verkopen. Het verschil daartussen, de spread genoemd, is meestal maar een paar cent voor de populairste ETF’s.

Alleen zijn de meeste beurzen ter wereld maar een paar uur per dag open. Tijdens de openingstijden kan iedereen kopen en verkopen krijg je waarschijnlijk de beste prijs. Sommige brokers maken het echter ook mogelijk om buiten handelsuren, zonder te laten zien dat de normale beurs gesloten is, toch een aandeel te kunnen kopen of te verkopen. Jouw order gaat dan alleen niet daar bijvoorbeeld Euronext, maar naar een Tradegate.

Hier is dan veel minder concurrentie in vraag en aanbod. Dit zorgt er meestal voor dat de spread wijder wordt, wat resulteert in hogere verborgen kosten bij indexbeleggen voor jou. De kans dat je op dat moment van een particulier koopt is niet zo groot. Over het algemeen koop je op dat moment van de enige toegestane commerciële marketmaker, namelijk Tradegate zelf. Hier verdienen zij flink op. Dit wordt ook wel payment for order flow genoemd. In Europa is dit systeem overigens niet toegestaan, behalve in Duitsland. Beurzen die in Duitsland zijn geregistreerd, mogen dit voorlopig nog blijven doen.

Koersopslag als cashcow

De volgende verborgen kosten zitten in de koers verwerkt. Op de beurs zijn aandelen vaak in meerdere valuta’s genoteerd. Dat jij een Amerikaans bedrijf wil kopen betekent niet dat je dat aandeel ook in dollars betaalt. Zeker voor de populaire ETF’s zijn ook euro of pond noteringen te vinden. Wanneer je per ongeluk in een voor jou ongunstige valuta koopt, zal de broker voor jou de valuta eerst omwisselen. Daarna wordt de transactie pas uitgevoerd. Die kosten zie je niet, want die worden vaak verwerkt in de bied en laat prijzen. Hierdoor wordt die spread ook weer iets wijder en jouw verborgen kosten dus hoger.

Een prijsvechtende broker hanteert 0,25% als kosten bovenop de normale interbankkoers, en maakt daar al winst op. Maar de neo brokers, die “nul commissie” rekenen, zitten vaak op 0,35% tot zelfs 0,75% opslag. Ze verstoppen hiermee dus een deel van hun verdienmodel in de spread. Hierbij maken ze ook handig gebruik van psychologie. Dit doen ze door bijvoorbeeld de dollar notering als eerste aan te bieden in de Nederlandse markt. Je maakt hiermee zelf eerder een fout door de bovenste te nemen en kunt daardoor de portemonnee weer extra trekken.

Kosten bij indexbeleggen
Zorg ervoor dat jouw rendement niet bij een ander terecht komt!

Complexe financiële producten

Dan de laatste, misschien wel de ergste. Ze gaan jou er van proberen te overtuigen dat je met complexe financiële producten veel sneller rijk kunt worden dan met ouderwets lange-termijn beleggen.

Neem bijvoorbeeld de 3x leveraged ETF. De naam wil bij jou de indruk wekken dat als de markt met 10% stijgt dat jij dan 30% rendement zult maken en dat je dus bij een gemiddelde markt elke drie jaar je geld kunt verdubbelen. Klinkt te mooi om waar te zijn en is dat ook. Voor je leverage, de hefboomwerking, ga je namelijk automatisch een lening aan. Deze lening kost natuurlijk ook geld en dit gaat van je rendement af. Om die rentelasten nog enigzins binnen de perken te houden kopen ze daarom niet drie keer de aandelen die ze nodig hebben om de ETF te maken, maar kopen ze termijncontracten die de winst of het verlies van die aandelen moeten nadoen. Juist op dit soort contracten is de spread erg groot. Dus wat niet opgaat aan je rente betaling op je lening, lekt wel weg in een onzichtbare spread waar je ETF mee wordt gebouwd.

Met complexe financiële producten kunnen professionals geld verdienen, maar aan diezelfde producten zullen amateurs geld verliezen. Laat je niet verleiden door die derde valkuil en koop gewoon géén hefboom of andere synthetische producten. Wanneer je er voor zorgt dat je hier niet intrapt, zullen de kosten bij indexbeleggen voor jou reuze meevallen!

Als miljonair met pensioen?

Ben je helemaal tot het einde gekomen van dit artikel dan denken we dat jij wel oren hebt naar een miljoen in aandelen. Lees als volgende dit artikel om te leren hoe!

  • Aandelen

Reacties