Ga naar hoofdinhoud

Hoe maak je persoonlijke financiën leuk?

door Bob Dijs
Hoe maak je persoonlijke financiën leuk?

Persoonlijke financiën zijn saai! Sommigen van jullie vinden het zelfs zo vervelend dat je er überhaupt niet aan begint. Toch jammer, omdat je persoonlijke financiën de basis vormt voor het krijgen van diepe zakken. In deze blog geef ik een paar tips om dit onderwerp wél leuk te maken!

Maak gebruik van software

Voor iedereen is het startpunt hetzelfde. Er komt geld binnen en er gaat geld uit. De meesten weten wel hoeveel geld er binnenkomt. Maar weet jij ook hoeveel geld eruit gaat? En waaraan dat geld besteed wordt? Pas wanneer je weet hoeveel geld er wegvloeit aan dingen die niet essentieel zijn voor je leven, begin je grip te krijgen op je persoonlijke financiën.

Alleen vinden de meesten van ons nu juist dat budgetteren en boekhouden enorm saai! Het downloaden van je transacties uit je bank, in een spreadsheet zetten, categorieën toewijzen. Hier halen we geen plezier uit. Daarom is tip 1 om zo snel mogelijk met software te gaan werken die dit automatisch voor je doet.

Door te googelen op huishoudboekje of even te kijken op Wijzer in geldzaken kun je makkelijk software vinden die bij jou past. Begin simpel en klein. Het inrichten zelf is even door de zure appel heenbijten, maar als het staat dan heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Beloon jezelf direct met geld

Beloon jezelf met cash om persoonlijke financiën leuk te maken!
Geef wekelijks een klein bedrag uit voor de lol!

Toen mijn boekhouding eenmaal goed stond kwam ik in de verleiding om maximaal te willen sparen. Opeens had ik een spaarmarge van € 500 per maand en dat volle bedrag moest en zou ik investeren in mijn indexfondsen! Zonder het te beseffen maakte ik hier een cruciale fout.

Niemand kan zonder een beetje spontane lol in zijn of haar leven. Doordat ik hier geen financiële ruimte voor had gelaten in mijn budget, moest ik regelmatig kiezen tussen mijn budget of een gezellig avondje uit met mijn vriendin (nu vrouw).

Pas toen ik een potje van € 175 per maand (€ 40 per week) voor spontane dingen reserveerde, lukte het mij om me echt aan mijn budget te houden. Dat potje van € 175 voelde als mijn beloning voor het boekhouden. Dit gaf mij het zetje om mijn persoonlijke financiën leuk te gaan vinden en vol te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Mijn derde tip is een vreemde eend in de bijt. Hij levert namelijk helemaal geen plezier op. Wat deze tip wel doet is een hoop stress en financiële pijn voorkomen. Ik heb het natuurlijk over vooruit plannen. Door je financiële verplichtingen alvast in te plannen in de online omgeving van je bank zorg je ervoor dat je nooit meer een betaling mist.

Stel je eens voor dat je nooit meer een aanmaning krijgt voor een onbetaalde rekening. Nooit meer administratiekosten of boeterente omdat je per ongeluk die snelheidsboete onderaan de stapel hebt gelegd. Ik ga zelfs zo ver dat ik mijn spaaracties en maandelijkse investeringen maanden vooruit plan. Zo weet ik dat ik nooit onnodig geld verspil en altijd over voldoende cash beschik om een klap op te kunnen vangen. Stiekem toch best leuk?

Stel doelen voor jezelf

Niets geeft zoveel voldoening als een doel behalen. Hoe uitdagender het doel, hoe groter de voldoening. Dit principe kan je ook toepassen bij je persoonlijke financiën. Je zou natuurlijk meteen kunnen beginnen met die dikke auto of een aanbetaling voor een koopwoning. Maar de kans dat je het opgeeft voor je dit behaalt, is groot!

Stel jezelf haalbare financiële doelen!
Stel jezelf haalbare financiële doelen!

Begin liever eerst wat kleiner. Heb jij iets op 't oog wat bijvoorbeeld € 500 kost? Een nieuwe televisie wellicht? Door in je budget een maandelijks bedrag van slechts € 85 op te nemen voor dit doel kun je er over zes maanden al zijn! Zonder hem op je creditcard te zetten en zonder er spontane leuke dingen voor te moeten laten. Je zult zien dat het behalen van dit eerste doel naar meer smaakt. De voldoening die ik voel wanneer ik mijn volgende doel behaal is wat persoonlijke financiën voor mij écht leuk maakt.

Heb jij nog een leuke tip voor ons?

Deel het met ons in de reacties hieronder. Zo help je andere lezers op weg om hun persoonlijke financiën ook leuk te gaan vinden!

  • Personal finance

Reacties