Ga naar hoofdinhoud

Koopjes vinden op Funda!

door Bob Dijs
Koopjes vinden op Funda

Funda is de meest bezochte vastgoedwebsite van Nederland. Op een platform waar vraag en aanbod elkaar zo goed kan vinden, lijkt het onmogelijk om nog koopjes tegen te komen. En toch, door slim te filteren en consistent te blijven kijken kan iedereen koopjes vinden op Funda. In deze blog leg ik uit hoe ik Funda gebruik om parkeerplaatsen en garageboxen te vinden.

Waar ben je naar op zoek?

Iedereen heeft zijn eigen strategie voor het beleggen in vastgoed. De een is op zoek naar inflatiebestendig en onderhoudsvriendelijk en kiest daarom voor nieuwbouwwoningen. De ander wil juist snel waarde kunnen toevoegen en veel cashflow opbouwen en kiest daarom voor oude opknappers. Rendement maken in vastgoed kent vele facetten en het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je naar op zoek bent.

Ik beleg in parkeerplaatsen en garageboxen. Dit zijn beleggingen met een relatief lage aankoopprijs en hoge cashflow. Voor onze privé portefeuille beperk ik mij tot Zuid-Holland, maar ik zoek in heel Nederland voor mijn netwerk. Vanaf een BAR van 8% vind ik iets 'een koopje'. En ik beperk mijzelf tot vastgoed binnen de bebouwde kom.

Zoeken op Funda

Voor sommigen komt dit misschien als verrassing maar Funda heeft niet één maar twee websites! Waar wij als particulieren meestal zoeken op Funda.nl kun je ook koopjes vinden op Funda in Business. Tussen deze twee websites is er weinig overlap van aanbod. Het heeft dus zeker zin om op beide platforms te zoeken. Gelukkig werken beide platforms ongeveer hetzelfde.

Filteren tot je goed zit

Zoeken op Funda

Je zoektocht begint op de hoofdpagina. Ik heb gemerkt dat veel particulieren via een woonmakelaar hun parkeerplaatsen aanbieden. Daarom komen deze op Funda.nl terecht en niet op Funda in Business. Als locatie vul ik 'Provincie Zuid Holland' in. En om niet per ongeluk woningen te vinden filter ik tot een maximumbedrag van € 100.000.

Vervolgens kom je op de resultaten pagina uit. Op deze pagina krijg je de optie om nog meer filters toe te passen. Hier selecteer ik voor mijzelf altijd het filter 'beschikbaar' omdat ik niet mijn tijd wil verdoen met vastgoed wat al onder bod ligt van een ander. Als laatste voeg ik helemaal onderaan een sleutelwoord toe aan het veld 'beschrijving'. Ik heb gemerkt dat als ik hier het woord 'parkeerplaats' typ er geen braakliggende stukjes land of mini-appartementen meer voorkomen in mijn resultatenlijst.

Experimenteer zelf met de opties om de resultaten te krijgen die bij jouw strategie passen. Wanneer je te weinig resultaten krijgt kan het zijn dat je voorwaarden te strikt zijn ingesteld.

Zoeken op Funda in Business

Zoeken op Funda in Business

Omdat Funda in Business bedoeld is voor allerlei soorten bedrijfsmatig vastgoed heb je op de voorpagina de mogelijkheid om een categorie te selecteren. Ik kies hier altijd voor 'Garagebox' en 'Provincie Zuid Holland'. In de resultatenlijst kom je vervolgens koop- en huurobjecten tegen. Door in de extra filters alleen 'koop' aan te vinken met een maximumbedrag van € 250.000 kom ik uit op resultaten die voor mij interessant zijn.

Beleggingspanden vinden op Funda

De meeste van jullie zullen echter niet op zoek zijn naar parkeerplaatsen of garageboxen, maar naar woningen. Hier heeft Funda in Business ook een gave optie voor. Door op de startpagina eerst op 'Beleggen' te klikken en vervolgens de categorie 'Woonruimte' te selecteren vind je woningen die niet op Funda.nl staan! Deze panden zijn vaak al verhuurd en worden als belegging verkocht.

Tip: filter eens op panden die al langer dan zes maanden worden aangeboden en kijk of er al een prijsverlaging heeft plaatsgevonden in het verleden. Dikke kans dat hier een gemotiveerde verkoper achter zit die een lager bod ook zal accepteren. Zo kun je ook koopjes creëren op Funda!

Zoekopdracht bewaren

Om niet elke keer dezelfde filters te moeten instellen biedt Funda de mogelijkheid aan om je zoekopdracht te bewaren. Hiervoor moet je wel eerst een account aanmaken. Jezelf registreren is een eenvoudig proces maar zorg ervoor dat je een geldig e-mailadres invult. Zonder je e-mailadres te bevestigen kun je namelijk niet inloggen.

De allerbelangrijkste functie van de hele website vind ik de e-mail notificatie optie. Wanneer je op 'Bewaar zoekopdracht' klikt komt er een schermpje in beeld waarin je ook kunt selecteren om nieuwe resultaten naar je opgestuurd te krijgen per e-mail. Zelf vind ik het prettig om dezelfde dag nog een e-mailtje te krijgen als er nieuw aanbod is dus heb ik mijn zoekopdrachten op één dag ingesteld staan. Dit betekent overigens niet dat je ook elke dag een e-mail zal ontvangen. Alleen als er daadwerkelijk nieuw aanbod is stuurt Funda dit aan je op.

Oefening baart kunst

Oefen met het maken van een rendementsberekening
Oefenen, oefenen, oefenen! Excel is super handig

Om koopjes te vinden op Funda moet je wel kunnen inschatten of iets een koopje is. Alleen door regelmatig te oefenen met het maken van een rendementsberekening leer je snel inschatten welke deals bij jouw strategie passen. Door wekelijks een aantal deals uit mijn mailbox met Excel uit te rekenen weet ik nu dat een BAR van 8% ongeveer een NAR zal opleveren van 5%. Door vaak te hebben gespeeld in Excel kan ik nu VvE kosten, onderhoud en andere zaken makkelijk inschatten en voor mezelf snel bepalen of ik ergens een serieus bod op wil doen. Ik wil jou dan ook aanmoedigen om zelf veel te oefenen en snel e-mail alerts in te schakelen op Funda! En heb je nog meer vragen? Download dan ons ebook met nog meer tips over het vinden van goede deals, helemaal GRATIS hieronder!

Download E-book: Klein vastgoed, hoog rendement!

 • Vastgoed

Reacties (4)

 1. Koen
  Koen

  Leuk artikel!

 2. Robbert
  Robbert

  Dag Bob,

  Interessante blog, duidelijk en een cleane schrijfstijl. Ik ben benieuwd hoe je de huuropbrengsten van de parkeerplaats/boxen bepaalt als je de Bar berekent. Alvast bedankt voor je reactie. Groet, Robbert

  • Bob Dijs
   Bob Dijs

   Dankjewel Robbert,

   Om tot een huurprijs schatting te komen bekijk ik elke week Marktplaats en Funda. Ik hou een Excelsheet bij met de vraagprijzen die ik tegenkom in een bepaalde regio. Deze data zet ik af tegen de vraagprijs + kosten koper van een object en zo kom ik tot de BAR.

   De NAR van een object is vaak sterk afhankelijk van de VvE bijdrage en wat er allemaal wordt betaald door de VvE. Dit kun je echt pas zeker weten zodra de stukken van de VvE op tafel liggen.

   Overigens hanteer ik de prijs inclusief BTW voor mijn BAR waardoor je best wel een flink gat hebt tussen BAR en NAR.

   Groeten,

   Bob