Ga naar hoofdinhoud

Rendement maken met een motorparkeerplaats

door Bob Dijs
Foto van motorparkeerplaatsen in een garage

Het gebruik- en de verkoop van motorfietsen neemt jaarlijks toe. Tegelijkertijd worden in veel gemeenten de parkeernormen naar beneden bijgesteld. In deze blog leg ik uit hoe deze twee ingrediënten een mooie kans opleveren om bovengemiddeld rendement (8%+) te maken met een motorparkeerplaats.

Hoeveel huur levert een motorparkeerplaats op?

Wanneer je huurprijzen googled kom je helaas je weinig artikelen tegen met concrete informatie. Gelukkig heb ik jarenlange ervaring met het volgen van huurprijzen op Marktplaats en Ikwilhuren.nu.

In binnenstedelijke gebieden leveren motorparkeerplaatsen tussen de 50% en 60% op van het bedrag waar een autoparkeerplaats maandelijks voor gaat. In mijn stad, Schiedam zie je prijzen tussen de €80 en €110 per maand voor een auto en prijzen tussen de €45 en €65 voor een motorparkeerplaats. Vergelijken we dat met de binnenstad van Rotterdam dan zien we daar prijzen van €100+ per maand voor een auto en tussen de €65 en €80 per maand voor een motorparkeerplaats.

Natuurlijk zijn er goedkopere parkeerplaatsen te huur in verzamelgebouwtjes én duurdere parkeerplaatsen te huur als we een volledige berging of garagebox afnemen. Maar in de praktijk gaan de meeste huurders toch voor de beste prijs-/kwaliteitverhouding en kiezen ze voor een eigen overdekte plaats in een afgesloten parkeergarage.

Waar moeten we op letten bij het kopen van een motorparkeerplaats?

Beugelsysteem voor motorparkeerplaatsen
Voorbeeld van een ankersysteem voor motorfietsen in Tokyo!

De belangrijkste vraag is altijd of wij er zelf comfortabel onze motor of scooter zouden durven parkeren. Als het antwoord op die vraag ja is willen we kijken naar zaken die voor huurders belangrijk zijn:

  • Is de parkeerplaats makkelijk bereikbaar voor onbevoegden? Een overdekte parkeergarage met een automatisch hek zal altijd de eerste keuze zijn voor een huurder
  • Beschikt de parkeerplaats (al) over grond- of muurankers? En zo nee, mogen we die installeren van de VvE? Deze extra zekerheid scoort goed bij huurders en is voor bepaalde prijsklassen motors zelfs verplicht vanuit hun verzekering
  • Ligt de parkeerplaats met de korte kant of de lange kant tegen de rijrichting aan? De lange kant is iets makkelijk uitrijden en levert ons iets meer huur op.
  • Bij een oprit, is deze verwarmd? We willen dat onze huurders ook 's winters op pad kunnen.

De belangrijkste wens voor ons als belegger staat verder los van de huurder. We willen namelijk dat de VvE bijdrage in verhouding is met de huurprijs. Soms zie je namelijk een VvE bijdrage van €25 voor een motorplaats en €30 voor die van een auto.

Om de directe netto rendementen nog enigzins leuk te houden is mijn stelregel daarom dat bij een motorparkeerplaats: maximaal 1/3e op mag gaan aan de VvE.

Hoeveel mag een motorparkeerplaats kosten?

Poeh, deze vraag kan ik niet makkelijk voor je beantwoorden. Dit hangt af van je minimum aanvangsrendementseisen en van de huurprijs die in jouw zoekgebied mogelijk is. Maar om een praktisch voorbeeld te geven, als een motorparkeerplaats €65 per maand oplevert en wij willen een direct bruto aanvangsrendement van 8% maken dan ziet de som er als volgt uit:

€65 per maand is €780 per jaar bruto huur. Om bij het maximale aankoopbedrag te komen moeten we dit bedrag delen door 8 (%) en vermenigvuldigen met 100 (%) voor een totaal van €9.750. Wanneer we hier de notariskosten (ongeveer €750) vanaf halen houden we een bedrag over van €9.000. Alleen, we krijgen ook nog te maken met 8% overdrachtsbelasting. De laatste stap is dan om €9.000 te delen door 108 en te vermenigvuldigen met 100. Het bedrag wat we dus mogen bieden en/of betalen is: €8.333

Mocht deze som na de eerste keer lezen nog niet helemaal duidelijk zijn dan hebben we een sterk artikel over een rendementsberekening maken in onze kennisbank staan.

Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Ja, verhuren van stalling voor voertuigen gaat altijd gepaard met BTW. Nu is dit niet complex, maar je moet het wel net allemaal even weten. Gelukkig hebben we een GRATIS boek geschreven wat uitgebreid ingaat op alle mogelijke manieren en spelregels om rendement te maken met klein vastgoed. Download jouw kopie hieronder!

  • Vastgoed

Reacties