Ga naar hoofdinhoud

Vijf dingen die je moet doen voor je begint met vastgoed

door Bob Dijs
Vijf dingen die je moet doen voor je begint met vastgoed

De moeilijkste stap om te zetten in vastgoed is de aankoop van je eerste object. Veel mensen wachten jaren tot de perfecte deal voorbij komt zonder er eigenlijk veel voor te doen. Wel zo makkelijk toch? Dan is het namelijk nooit je eigen schuld als het niet lukt.

Een kleinere groep mensen haalt juist heel gemakkelijk de trekker over. Als een deal goed 'voelt' dan gaan ze er vol voor. Zelf behoor ik tot deze groep en uit ervaring weet ik dat de emotionele koop ook niet altijd geweldig uitpakt. Daarom vertel ik in deze blog over de vijf dingen die ik belangrijk vind voor je begint met vastgoed.

Krijg grip op je financiën

Ben jij iemand die altijd geld tekort komt aan het eind van de maand of structureel geld overhoud? Spaar je aan het begin van de maand of kijk je aan het eind of er wat overblijft? Weet je precies wat je vaste lasten zijn of komen grote rekening soms als verrassing?

Vastgoed is een spel van grote getallen. Je probeert een positief rendement te krijgen uit stenen. Het plafond is je jaarlijkse huurinkomsten. Elke euro die jij vervolgens minder weet uit te geven dan dat er binnenkomt draagt bij aan je netto rendement. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Als je structureel meer kosten moet maken dan er huurinkomsten tegenover staan dan draai je een negatief netto rendement.

Zie je de parallelen? Vastgoed legt een vergrootglas op je eigen financiële gewoontes. Als je negatief draait in je privé financiën dan is de kans levensgroot dat je keihard de min in gaat met vastgoed. Maar als je grip hebt op je eigen financiën dan kun je met een gerust hart starten met vastgoed.

Betaal al je schulden af voor je begint met investeren

Schulden bestaan in vele soorten. Sommige vormen zien we als iets goeds, denk aan een hypotheek of een studielening. Andere schulden als telefoonabonnementen met toestel of private autolease staan we niet zo bij stil omdat we er iets tastbaars voor terugkrijgen. En van zaken als creditcards en flitskredieten weten we dat ze slecht zijn maar laten we ons toch verleiden door het gebruiksgemak. Alle schulden hebben iets gemeen en dat is dat geld lenen, geld kost!

De meeste mensen bezitten schulden in hun leven. Bij vastgoed gaat het er juist om dat je iets bezit dat geen geld kost maar juist geld oplevert! Er bestaat geen makkelijkere manier van vermogen opbouwen dan het aflossen van je schulden. Voor je begint met investeren in vastgoed is het daarom altijd raadzaam om eerst afscheid te nemen van je schulden, ook je studieschuld.

Pas toen ik zelf de rust vond in een schuldenvrij bestaan begon ik echt vermogen op te bouwen. Tegenwoordig ben ik iets gematigder in mijn denken maar schuw ik nog steeds alle vormen van consumptief krediet. Alleen de vastgoedfinanciering is nu iets waar ik mij voorzichtig aan waag.

Verdiep je in de kennis van vastgoed

Lezen over vastgoed voor je begint
Zelf haal ik mijn vastgoedkennis het liefst uit boeken

Een pandje kopen zonder kennis zal misschien nog net lukken. Maar als je echt serieus met vastgoed wil beginnen verdiep je dan eerst in de stof. De beste boeken over vastgoed komen van de overkant van de plas vandaan. Schrijvers als Robert Kiyosaki, Brandon Turner en Gary Kelly hebben geweldige boeken uitgebracht in Amerika. Gelukkig zijn er aantal van vertaald naar het Nederlands.

Wil je nog een slag dieper gaan dan kun je kiezen voor een basisopleiding vastgoed of een praktijktraining van een ervaren vastgoedbelegger. Beide heb je niet nodig voor je begint met vastgoed maar kunnen je wel een zetje geven als je dat nodig hebt.

Het boek 'Rich dad poor dad' heeft bij mij de ogen geopend voor de potentie van vastgoed en het vuur aangewakkerd. Toen ik tegen de limieten van goede nederlandstalige bronnen begon aan te lopen heb ik me ingeschreven voor een cursus. Ik wil het liefst nooit meer stoppen met leren.

Kies een niche uit waar jij je goed bij voelt

Vastgoed bezit je voor de lange termijn. Maar niet al het vastgoed is leuk om voor de lange termijn te bezitten. Ga bij jezelf na waar je echt energie van krijgt en wat juist voor een zwaar gevoel zorgt.

Ik moet bijvoorbeeld niet denken aan het verhuren van kamers aan studenten. Zelfs niet mét een gespecialiseerde vastgoedbeheerder. Maar waarde toevoegen aan het leven van de particulier lijkt me wel ontzettend gaaf en ik zie mijzelf op de lange termijn wel in woningen investeren.

Misschien ben jij wel een ondernemer in hart en nieren en doe je veel liever zaken met andere ondernemers. Dan zijn winkel- of kantoorpanden misschien iets voor jou. De risico's zijn hoger maar de rendementen kunnen spectaculair zijn.

Kies voor je begint met vastgoed de niche die echt bij jouw persoonlijkheid en bij je leven past.

Begin aan je eigen team van vastgoedspecialisten

Verzamel een team van vastgoedspecialisten om je heen
Een goed team is goud waard

De laatste stap die je zult moeten zetten voor je begint met je eerste vastgoeddeal is een team om je heen verzamelen. Vastgoed doe je namelijk niet alleen. Als je wil dat leads naar jou toekomen zul je relaties moeten opbouwen met aankoopmakelaars en deal sourcers.

Zodra je die eerste deal gevonden hebt wil je misschien samen met een bouwkundig adviseur kijken of het vastgoed wel helemaal in orde is. Bel eens rond en kijk of je een klik met iemand vind. Belangrijk is dat de adviseur op wie jij gaat vertrouwen het hart van een leerkracht heeft en jou waarde wil brengen.

En heb je al nagedacht bij welke notaris je wil transporteren? Zelf had ik geluk en heb ik bij de eerste de beste meteen een dame gevonden die écht de tijd voor me nam en mijn vragen beantwoordde. Inmiddels heeft ze me al vaker te woord gestaan en me gave concepten als een ABC transactie en een 'nader te noemen meester' uitgelegd. Een goede notaris kan jou helpen met kostbare problemen voorkomen.

Verzamel voor je begint met vastgoed een team van mensen om je heen die jou helpen en je vragen beantwoorden. Beloon ze door de tijd heen rijkelijk door ook waarde de andere kant op te laten vloeien. In de vorm van aandacht, geld en vriendelijkheid.

Handige linkjes!

Ik hoop dat je veel waarde hebt kunnen halen uit deze blog. Deze linkjes helpen je op weg met mijn basisprincipes. Wil je ook Diepe Zakken steunen? Deel dan dit artikel op je favoriete social media of laat hieronder een reactie achter.

  • Personal finance

Reacties