Ga naar hoofdinhoud

Passief inkomen – 6 beste manieren in 2022

door Bob Dijs
Man aan het genieten van passief inkomen

Passief inkomen is geld dat jij verdient zonder er arbeid voor te hoeven leveren. Het is het tegenovergestelde van je uren inruilen voor inkomen in loondienst of als zzp'er.

Toch kom je tegenwoordig vormen van passief inkomen tegen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Een youtube video maken bijvoorbeeld, om jarenlang inkomen uit de advertenties te krijgen. Of het kopen van een versleten woning om deze vervolgens op te knappen en te gaan verhuren.

In dit artikel bekijken we de zes best presterende vormen van passief inkomen in 2022 en laten we zien hoe passief ze werkelijk zijn.

Stapels munten die steeds groter worden
Je dividend groeit mee met de waarde van je aandelen

Dividend uit aandelen

Als aandeelhouder van een bedrijf heb je recht op een deel van de winst. Jaarlijks bepaald het bestuur van een bedrijf of er dividend zal worden uitgekeerd en hoeveel. Er bestaat zelfs een aparte dividendaandelen categorie. Dit zijn aandelen van bedrijven die jaarlijks meer dan 50% van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Om deze reden zijn ze zeer aantrekkelijk voor mensen die moeten leven van hun vermogen.

Wanneer je losse aandelen of ETF's aanhoud via je broker dan zul je hier ook je dividenden ontvangen. Dit geld wordt (meestal) elk kwartaal uitgekeerd in euro's op je beleggingsrekening. Let wel op! De meeste ETF's herinvesteren de dividenden. Hierdoor stopt de uitkering, maar neemt wel je hoeveelheid aandelen jaarlijks toe.

Wereldwijd ligt het gemiddelde dividendrendement op iets meer dan 2% van de waarde van je aandelen. Als je €100 euro aan aandelen bezit dan zal dit dus gemiddeld €2 euro per jaar aan dividend opleveren. Gaat de beurs omhoog, omdat het een goed economisch jaar is geweest, dan stijgen je aandelen in waarde en wordt er vaak ook extra dividend uitgekeerd. Zijn jouw aandelen dan €110 waard dan kun je dat jaar waarschijnlijk €2.20 verwachten aan dividend. Met aandelen kun je al starten vanaf €50.

Houten huisje in 2022

Huurinkomsten uit vastgoed

Wanneer je vastgoed koopt kun je dit verhuren aan particulieren en bedrijven. Je hoeft het object maar één keer aan te schaffen en daarna heb je er nog jarenlang terugkerende inkomsten uit. Alleen zul je dat vastgoed wel eerst moeten:

 • vinden;
 • inspecteren;
 • taxeren;
 • financieren;
 • aankopen;
 • opknappen;
 • verhuurd krijgen

En dan pas begint de teller te lopen. Zoals je ziet blijft er weinig over van een passief inkomen als je al deze zaken zelf zou moeten uitvoeren. Gelukkig kun je het aankoopproces tegenwoordig uitbesteden aan een aankoopmakelaar en kan het opknappen, onderhouden en verhuurd krijgen worden uitbesteed aan een beheerder. De keerzijde van veel uitbesteden is dat een groot deel van je huur er als kosten via de achterdeur weer uitvliegt, maar dan is je inkomen wel echt passief!

Vastgoed levert in Nederland ergens tussen de 5% en 8% van de totale waarde op aan huur per jaar. Wel zal je een grote zak geld (bijv. overwaarde) moeten meenemen om een object aan te kunnen schaffen dus is het minder toegankelijk dan andere vormen van passief inkomen. Tegelijkertijd zijn banken vaak wel bereid om je een deel van het geld te lenen. Je kunt al starten met vastgoed vanaf €5.000.

Wil jij ook passief inkomen met (klein) vastgoed? Download dan ons e-book!

Passief inkomen uit rente op een lening
Leg bij een lening wel altijd de afspraken vast op papier!

Rente op leningen

Zelf een onderhandse lening uitgeven kan een ook mooie manier zijn van passief inkomen. Wanneer een andere particulier (tijdelijk) in geldnood zit kun jij hem of haar bijstaan met een krediet. Voor jouw dienstverlening en het risico wat je hierop loopt ontvang je dan een vergoeding in de vorm van rente.

Aan onderhandse leningen tussen privépersonen zijn weinig spelregels verbonden. Wel is het belangrijk dat je altijd een marktconforme rente vraagt omdat de belastingdienst de lening anders als schenking zou kunnen aanmerken. Wil je met je onderneming geld uitlenen aan privépersonen dan is dit wel aan strenge wetgeving onderhevig.

Ook bestaat het risico dat de geldlener niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en jij (een deel van) je geld kwijtraakt. Om dit tegen te gaan kun je tegenwoordig ook geld uitlenen via crowdfunding platformen. Het crowdfunding platform voert voor jou de check uit of iemand kredietwaardig is en je hoeft niet het volledige leenbedrag in te leggen, maar kunt dit delen met andere investeerders. In plaats van een lening van €5.000 aan één persoon kun je dan €1.000 aan vijf verschillende personen uitlenen en zo je risico verder spreiden. Bij de meeste crowdfunders kun je al inleggen vanaf eenmalig €100 en ontvang je ongeveer 4% netto rente per jaar.

Advertentie inkomsten uit een blog
Een blog is een goede plek om advertenties te tonen

Zoals je misschien gemerkt hebt leunen de eerste drie vormen van passief inkomen wel heel erg op eigen geld. Dit geld moet je eerst verdiend hebben voor je dit kunt investeren om er een passief inkomen mee op te kunnen bouwen.

Advertentie inkomsten

Advertentie inkomsten zijn de eerste vorm van passief inkomen dat je opbouwt met je eigen uren in plaats van geld. Door online content te maken die mensen leuk vinden om te lezen, luisteren of bekijken bouw je een bezoekersstroom op waar je advertenties aan kunt voorschotelen.

Via google kun je bezoekers naar een blog krijgen en via Google Adsense kun je vervolgens geld verdienen aan je website. Met Youtube en het Youtube partnerprogramma kun je hetzelfde voor video doen. En met Spotify en Anchor is het mogelijk om een podcast te maken en advertenties aan je luisteraars voor te schotelen.

Klinkt als veel werk dus waarom noemen we dit dan passief inkomen? Nou, als het je lukt om content te maken die nog jarenlang relevant blijft, dan krijg je nog jarenlang bezoekers en blijft het ook nog jarenlang geld opleveren. Lang nadat je de uren die je hebt besteed om de content te maken alweer bent vergeten.

Blijf je nieuwe content maken dan gaat het wel verdacht veel op werken lijken natuurlijk! Alleen dan werk waarbij je niet direct voor je uren betaald krijgt maar elke maand een klein beetje. Er is geen garantie dat je veel zult verdienen, maar als je er goed in wordt dan kan het zeker meer opleveren dan losse werkuren verkopen.

Passief inkomen uit affiliate commissies

Affiliate inkomsten

Zodra je een goedlopende website of ander kanaal hebt kun je ook gaan nadenken over het verkopen van andermans producten. In plaats van een advertentie plaats je dan een link naar een productpagina bij een leverancier waar jij een afspraak mee hebt gemaakt. Wanneer jouw bezoeker dan doorklikt en het product koopt ontvang jij een percentage van de prijs als commissie.

Zo zouden we bijvoorbeeld een review kunnen schrijven over een financieel boek en in het artikel een link naar Bol.com kunnen opnemen. En zo kun je in de beschrijving onder een Youtube video een link plaatsen naar de pagina waar de kijker het product uit de video kan kopen. Goede affiliate deals kun je vinden via bedrijven als Daisycon.

Affiliate inkomsten leveren meer op dan advertentie inkomsten maar vereisen wel dat je een groter publiek hebt en door je publiek wordt vertrouwd.

passief inkomen uit royalties

Royalties uit eerder werk

De laatste vorm van passief inkomen op onze lijst zijn royalties. De meeste mensen kennen dit concept wel bij boeken. Dan ontvangt de auteur voor elk verkocht exemplaar een percentage van de verkoop van de uitgever van het boek. Alleen is het schrijven van een boek wel een enorme klus.

Gelukkig zijn er ook minder inspannende manieren om passief inkomen op te bouwen met royalties. Zo kun je bijvoorbeeld prima verdienen met het licenseren van je fotografie via stockfoto websites. En hetzelfde geldt ook voor bewegend beeld en audio. Als amateur fotograaf, videograaf of muzikant kun je met je hobby nog jaren later een passief inkomen genereren.

Wat is de makkelijkste vorm van passief inkomen?

 1. De gemakkelijkste vorm van passief inkomen zijn dividenden en rente op leningen via crowdfunding platforms. Het kost je na aankoop maandelijks maar weinig tijd om te controleren of alles goed gaat en je ontvangt vanzelf je geld op je beleggings- of bankrekening.
 2. Vastgoed staat op plaats twee en kan een makkelijke vorm van passief inkomen zijn als je bereid bent veel uit te besteden. Kies je er echter voor om zelf je aankoop, beheer en onderhoud te doen dan valt vastgoed van de tweede naar de laatste plaats op deze lijst.
 3. Zelfstandig geld uitlenen is nog steeds een erg passieve vorm van inkomen. Je vind gemakkelijk 'klanten' en de maandelijkse administratie is relatief simpel. Mocht je wanbetalers hebben dan zul je wel een incassobureau moeten inschakelen of de gang langs de rechter maken om je geld terug te krijgen.

De laatste drie categoriëen zijn moeilijker op de lijst te plaatsen. Hoewel de inkomsten blijven doorlopen kan de boekhouding al snel tijdrovend worden. En om toegang te krijgen tot het passieve deel van het inkomen zul je wel (veel) arbeid moeten verrichten aan de voorkant. Als we toch moeten kiezen dan rangschikken we ze als volgt:

 1. Royalties uit eerder werk
 2. Advertentie inkomsten uit blogs of video's
 3. Affiliate inkomsten uit producten of diensten
 • Personal finance

Reacties