Ga naar hoofdinhoud

Een garagebox of bedrijfspand verzekeren

door Dennis Beekhuizen
Verzekeringen afsluiten

Investeer je in vastgoed, dan is het belangrijk om je verzekeringen op orde te hebben. Dit geldt niet alleen voor een woning. Ook bij een garagebox of bedrijfspand is het belangrijk om deze objecten goed te verzekeren.

De opstal verzekeren

Voor een garagebox of bedrijfspand is de opstalverzekering de belangrijkste verzekering. Zo’n verzekering dekt de schade als de garage, bedrijfsloods of woning die jij bezit beschadigd raakt. Een opstalverzekering kun je eenvoudig afsluiten bij alle grote verzekeraars in Nederland. Maar misschien heb jij je geld in vastgoed belegd waar een Vereniging van Eigenaren aan verbonden is. Dan is het zinnig om eerst na te gaan of die VvE al een opstalverzekering heeft afgesloten. Je hoeft je garagebox natuurlijk niet dubbel te verzekeren. Vaak heeft de VvE deze verzekering al afgesloten. Je betaalt hier aan mee via de VvE bijdrage. Het is echter niet verplicht voor de VvE om deze verzekering af te sluiten. Heeft de VvE dit niet geregeld, dan moet je dus nog wel zelf je garagebox of bedrijfspand verzekeren.

Wij raden je aan om altijd een opstalverzekering af te sluiten, tenzij dit dus al voor je geregeld is. De enige belegging waarbij dit niet veel zin heeft, is die in een niet-overdekte parkeerplaats. Het enige dat hier misschien beschadigd kan raken is een paaltje of een parkeerbeugel. Waarschijnlijk wegen de kosten daarvan niet op tegen het betalen van de maandelijkse verzekeringspremie. Beleg jij in klein vastgoed met geleend geld, dan word je meestal automatisch verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Jouw financiers zullen vrijwel altijd zo’n opstalverzekering eisen. De waarde van jouw vastgoed vormt immers het spiegelbeeld van jouw schuld aan hen. Net als jij zijn zij er dus bij gebaat dat de waarde van jouw vastgoed niet verloren gaat.

Garagebox en bedrijfspand verzekeren
Regel je verzekeringen goed en voorkom dat je jouw zuurverdiende geld in de fik steekt!

Jouw aansprakelijkheid verzekeren

Wij raden je ook altijd aan om je wettelijke aansprakelijkheid (WA) met een verzekering af te dekken. Mocht jouw huurder je ergens voor aansprakelijk willen stellen, dan komt hij automatisch bij je verzekeraar terecht. Een WA-verzekering sluit je al af voor een laag bedrag per maand. Je koopt er het risico op grote onverwachte onkosten mee af.

Wil jij meer weten over alle spelregels die horen bij het verhuren van commercieel vastgoed? Download dan ons gratis ebook!

Jezelf verzekeren van rechtsbijstand

Nog zo’n verzekering die heel goedkoop en ook heel handig is: de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Dit is dus een andere verzekering dan de rechtsbijstandverzekering die je als privépersoon hebt. Zo’n privé rechtsbijstandverzekering geeft niet thuis bij zakelijke conflicten. Daar heb je echt een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor nodig. Ontstaat er een conflict tussen jou en je huurder of met een servicepartner, dan zal die zakelijke rechtsbijstandverzekering jou voorzien van gratis juridische hulp.

Lees vooraf wel altijd de polisvoorwaarden door. Zo weet je precies welke dekking je krijgt. Heb je het beheer over je vastgoed aan een beheerder uitbesteed, dan is het over het algemeen zo dat de beheerder dit risico voor zijn rekening neemt. Toch moet je dat vooraf goed checken. Lees er de overeenkomst die jij met de beheerder sluit nauwkeurig op na.

Inboedel is voor rekening huurder

Treedt er bij de huurder schade op aan spullen die hij in jouw vastgoed heeft gestald, dan kan die schade volledig buiten jouw schuld zijn ontstaan. Om zulke schade toch vergoed te krijgen, moet de huurder voor zichzelf een inboedelverzekering hebben afgesloten. Bij een garagebox of bedrijfspand hoef je zelf dus niet de inboedel te verzekeren. Het is verstandig om de huurder hierop te wijzen als jullie met elkaar in zee gaan. Het voorkomt namelijk dat de huurder in geval van ongedekte schade gaat proberen jou aansprakelijk te stellen. Is de schade door zijn inboedelverzekering gedekt, dan heeft hij er geen belang meer bij om te proberen een claim bij jou neer te leggen.

Vond jij dit een nuttig artikel en wil je meer weten? Download dan ons gratis ebook!

  • Vastgoed

Reacties