Huurcontract opstellen – garagebox, parkeerplaats en bedrijfspand

Het is zover. Je hebt je huurder voor jouw object gevonden en wilt nu alles zakelijk vastleggen. Dit is een heel belangrijke stap, want je regelt hiermee de complete zakelijke relatie die je vanaf het ingaan van de verhuur hebt met je huurder. We noemen gelijk het belangrijkste aandachtspunt hierbij: Maak gebruik van de bestaande (juridische) systemen. Ga als beginner niet zelf aanrommelen. De kans is erg groot dat je onnodig fouten maakt bij het opstellen van een huurcontract voor een garagebox, parkeerplaats of bedrijfshal.
Gratis professioneel huurcontract
Wees verstandig en kies voor een professioneel contract. Daar kun je gratis aankomen. Ze staan namelijk allemaal op de website van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Voor elke situatie vind je hier een modelovereenkomst. Het fijne is dat zo’n modelovereenkomst altijd rekening houdt met jouw positie als commerciële verhuurder. Bovendien sluiten deze overeenkomsten voor 99 procent aan bij de actuele stand van de rechtspraak in Nederland. Doen er zich problemen voor, dan biedt zo’n modelovereenkomst beide partijen de meeste rechtszekerheid.
Laat je bij het gebruik van een officieel contract niet imponeren. Voor elke modelovereenkomst heeft de ROZ namelijk een duidelijke gebruiksaanwijzing geschreven. Zo weet jij precies waar je mee bezig bent. Zowel voor jou als voor je contractpartner is het prettig om met zo’n modelovereenkomst te werken. Het geeft vertrouwen dat de zaken goed geregeld zijn. Zowel voor de huurder als voor de verhuurder is de bescherming goed. Bovendien is die bescherming netjes uitgebalanceerd en dus niet in het voordeel van één partij. Lees hem wel goed door voordat je hem tekent, want dan weet je ook gelijk wat jouw rechten en plichten zijn.

Wil jij meer weten over de spelregels bij klein vastgoed? Download dan ons gratis ebook!
Wat is belangrijk bij een huurcontract voor je garagebox of parkeerplaats?
Wat je natuurlijk wel zelf moet invullen is het huurbedrag dat geldt tussen jou en je huurder. Nu kan het zijn dat je voor een bepaalde tijd gaat verhuren. Je spreekt bijvoorbeeld af dat de verhuur voor 6 maanden geldt. In de modelovereenkomst staat dan precies wanneer en op welke manier het huurcontract moet worden opgezegd.
Maar misschien vinden jij en jouw huurder het na 6 maanden eigenlijk niet nodig om de huur te beëindigen. Volgens het modelcontract loopt de huurovereenkomst dan gewoon door. Hij wordt dan automatisch een verhuurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook daarvoor staan de regels voor opzegging in de overeenkomst zelf.
Voor jou is vooral van belang dat het huurbedrag blijft meegroeien met de prijsontwikkeling. Zeker wanneer je beseft dat je kosten ook altijd meegroeien met de prijsontwikkeling. Dus of je nu kiest voor een tijdelijke huurovereenkomst of voor een overeenkomst voor onbepaalde duur, zet er altijd een percentage of prijsindex in waarmee jaarlijks het huurbedrag zal worden geïndexeerd. Zo blijft het voor jou ook aantrekkelijk als een huurovereenkomst voor bepaalde tijd stilzwijgend wordt omgezet naar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Verplichtingen van huurder en boetes
In de modelovereenkomst wordt op een realistische manier omschreven wat de huurder wel en niet mag doen. Maar als jij verkeerd gedrag niet zou mogen beboeten, dan zou iedere huurder die regels aan zijn laars kunnen lappen. Daarom staat er in de huurovereenkomst ook een paragraaf waarin de boetes worden geregeld. Die kun jij dan opleggen als de huurder niet voldoet aan de beschreven verplichtingen. Je vult hier zelf de boetebedragen in voordat je de overeenkomst laat ondertekenen.
Lage of hoge boetes opnemen in het contract?
Gaat het bij de verhuur om een gewone parkeerplaats, dan hoeft de boete niet zo hoog te zijn. Wel moet je er altijd voor zorgen dat er een remmende werking van uitgaat. Bij een garagebox kunnen meer dingen fout gaan. Dat is immers een afgesloten ruimte. Een kwaadwillende huurder zou hier verboden activiteiten kunnen gaan ontplooien. Daarom is het belangrijk dat je bij het uitdenken van de boete uitgaat van een negatief scenario. Een scenario waarin jouw garagebox beschadigd kan raken of bijvoorbeeld een tijdlang gesloten moet worden op last van de gemeente. Neem bij het opstellen van het huurcontract voor de garagebox hier dus extra de tijd voor.
Zulke gebeurtenissen brengen voor jou kosten met zich mee. Je moet je misschien laten helpen door een advocaat en mogelijk moet je aanwezig zijn bij een rechtszaak die plaatsvindt vanwege dat verboden gebruik. Ook kan het zijn dat je kosten moet maken om de boetes uit jouw huurovereenkomst daadwerkelijk bij de foute huurder te incasseren.
Stel daarom de boetes vast met zulke scenario’s in gedachten. Die boetes mogen best enkele duizenden euro’s groot zijn. De kans dat dit soort dingen jou overkomt is niet groot als je van tevoren je huurders goed screent. Maar doet zich toch een keer zo’n negatief scenario voor, dan heb je die boetes gewoon nodig om overeind te blijven.
Huurbescherming
Dan nog even een opmerking over de huurbescherming. Zolang jij commercieel vastgoed verhuurt, zoals een parkeerplaats, garagebox of een bedrijfsloods die niet toegankelijk is voor publiek, speelt huurbescherming geen rol. Wel kan er wat tijd overheen gaan voordat je daadwerkelijk tot ontruiming mag overgaan. Deze objecten kun je dus voor een bepaalde termijn verhuren.
Ga jij een parkeerplaats verhuren waarbij je tegelijk ook de woning verhuurt die erbij hoort, dan geldt de huurbescherming voor de woninghuur ook voor die parkeerplaats. Daarom kun je in zo’n geval beter de woning en parkeerplaats samen verhuren. Bij woningverhuur hoef je geen BTW in rekening te brengen. Dus het scheelt je ook gelijk de verplichting om over de verhuur van deze parkeerplaats BTW in rekening te brengen.
Vond je dit artikel interessant? Download dan ons gratis ebook!
Reacties