Ga naar hoofdinhoud

Wat doet een aankoopmakelaar en wat heb je eraan als belegger?

door Bob Dijs
Wat doet een aankoopmakelaar nou precies?
Wat doet een aankoopmakelaar nou precies?

Je hebt besloten om te investeren in vastgoed en bent op zoek naar je eerste pand. Hoe te beginnen? Investeren in vastgoed kan lucratief zijn, maar het kost – zeker in het begin – veel tijd en energie. Een aankoopmakelaar met voldoende kennis en kunde kan jou de nodige ondersteuning bieden. In dit artikel lees je wat een aankoopmakelaar doet en wat de meerwaarde kan zijn voor jou als belegger.

Op zoek naar de pareltjes

In de overspannen vastgoedmarkt van vandaag de dag kan het als belegger lastig zijn om de echte ‘pareltjes’ te vinden. Dat wil zeggen: beleggingspanden waar direct rendement uit te halen is. Steeds meer mensen willen instappen in vastgoed en de marktprijzen zijn hoog. Hierdoor is het hebben van een goed netwerk extra belangrijk. Met het inschakelen van een lokale aankoopmakelaar kun je gedeeltelijk voorkomen dat je kansen mist.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wanneer je van plan bent om een woning aan te kopen, kun je ervoor kiezen om dit zelf op je te nemen. Je bent volledig vrij om naar eigen inzicht een woning te zoeken, bezichtigen en aan te kopen. Gezien de huidige woningmarkt kiezen veel mensen er echter voor om een aankoopmakelaar bij de hand te nemen.

Hij of zij kan bezichtigingen regelen, het juiste advies geven bij het uitbrengen van een bod, ondersteunen bij de onderhandelingen en controles uitvoeren op de koop- en transportakte van de notaris. Ook als belegger kan het een weloverwogen keuze zijn om in zee te gaan met een aankoopmakelaar.  

Aankopen vastgoed met een aankoopmakelaar

Je kunt als vastgoedbelegger in veel verschillende sectoren investeren. Van winkels en kantoorpanden tot recreatiewoningen en appartementen. Elk van deze sectoren kent eigen kansen en risico’s. Maar ook de marktontwikkelingen, locatie van de beleggingspanden en economie hebben invloed op de waardeontwikkelingen van je beleggingen. 

Dit kan vragen oproepen. Wat is bijvoorbeeld een gebruikelijke m2 prijs in dit betreffende gebied? En blijft dit beleggingspand ook op de langere termijn renderen? Een professionele aankoopmakelaar met een track record kan je hierbij ondersteunen.

Wat is de meerwaarde?

de meerwaarde van een aankoopmakelaar
Goed advies leidt tot stabielere rendementen! En mag daarom wat kosten ;-)

Logischerwijs moet je voor de hulp van een aankoopmakelaar makelaarskosten betalen die in mindering worden gebracht op je rendement. Sommige aankoopmakelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs voor het begeleiden van de aankoop. Anderen begeleiden dit proces voor een vaste prijs. Het is dus goed om de afweging te maken. Vind je het dit waard? Kun je niet beter zelf aan de slag? Als je een ervaren belegger bent en goed op de hoogte bent van de markt is dit zeker een mogelijkheid.

Toch kan een goede aankoopmakelaar ook veel doen om de risico’s voor je beleggingsportefeuille te verkleinen. Hij of zij kent de vastgoedmarkt en is op de hoogte van de ontwikkelingen in het gebied waar het object staat. Een aankoopmakelaar kan bemiddelen bij het aankopen van vastgoed en kan je doorverwijzen naar goede bouwkundige specialisten en vastgoedbeheerders in die regio.

Hoe vind je een goede aankoopmakelaar?

Als je besluit in zee te gaan met een aankoopmakelaar, is het belangrijk dat je werkt met een professional. Sinds 2001 is de term makelaar geen wettelijk beschermde titel meer en zou iedereen zich aankoopmakelaar mogen noemen. Daarom zijn er stichtingen opgericht met kwaliteitsregisters:

  • Stichting VastgoedCert is een platform voor de certificatie en registratie van makelaars in onroerende zaken. Dit zijn makelaars die in het RM-register geregistreerd staan en een VastgoedCert-keurmerk hebben ontvangen. Deze zijn verdeeld over drie kamers: Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk Vastgoed en Wonen. Als een makelaar is toegetreden tot een van deze Kamers, weet je zeker dat hij of zij aan alle vakbekwaamheidseisen voor de betreffende Kamer voldoet.
  • Ook Stichting SCVM registreert vakbekwame en gecertificeerde makelaars in onroerende zaken. Als je een aankoopmakelaar inschakelt die hier geregistreerd staat, weet je zeker dat je te maken hebt met een professional die zijn geld waard is. 
  • Vastgoed

Reacties